Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Népzenei Műhely

 

Bugyi Népdalkör
 
 
 bugyi-nepdalkor-kep-1.jpg
dsc01502.jpg
 
Bugyi községben 34 éves a népzenei mozgalom. A sort 1981-ben a Bugyi Népdalkör kezdte énekes csoportként, a Röpülj Páva! c. műsor hatására. Három-négy év múlva kedvet kaptak a citerázáshoz, és akkor csatlakozott hozzájuk művészeti vezetőként Pócsik Dezső citeraművész. Ő három évig volt a csapattal, ma is szívesen emlékeznek az együtt töltött évekre. A csoport létszáma 23 fő, az aktív “mag”, akik a kezdetektől a mai napig énekelnek kb. 13-14 személy. Szerencsére soraikban láthatjuk már a kezdeti gyermekcsoportok tagjait, azokat, akiket komolyan megérintett a népzene iránti szeretet, elkötelezettség. Bugyi nem hagyományőrző település és így műsorukhoz dalaikat számos tájegységről választják pl. Dél-Alföld, Szatmár, Nyírség, Somogy, Ormánság, Rábaköz stb. Mind kedves a szívüknek, de szívesen énekelnek citera kíséret nélkül mezőségi dalokat is. Kérésre akár fél órás műsort is tudnak adni, ha időben kapnak felkérést.
A csoport vezetője Kaszásné Márkus Magdolna 2008-ben KÓTA-díjat kapott népzenei kategóriában.
 
Kispántlika Énekegyüttes
 nepzenebugyi-196.jpg
 vacratot-026.jpg
 
 
 
A Kispántlika Énekegyüttes 19 éves. Jelenlegi létszámunk 9 fő, életkoruk 14-24 év. Vezetőjük Kaszásné Márkus Magdolna. Természetesen az évek alatt a csoport tagjainak egy része állandóan változott. Itt is van azonban egy állandó aktív “mag”, akik óvodás, kisiskolás koruk óta együtt énekelnek. Dalaikat Magyarország egész területéről választják, hangzó anyagról, adatközlőktől tanulnak énekelni. Utóbbit nyári népzenei táborokban tudják megvalósítani, nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben, Gyimesben is. int a fiatal lányok általában a legszívesebben erdélyi dalokat énekelnek, mezőségit, székit, de Gyimes és Moldva is kedvelt tájegységük. Természetesen műsorukban van somogyi, nyírségi, palóc, alföldi összeállítás is, valamint az évkör ünnepeihez kötődő dalok (karácsony, pünkösd, Szent Iván Nap, nemzeti ünnepek: márc. 15.; aug. 20.; aradi vértanúk stb.), hiszen a község rendezvényeinek rendszeres szereplői.
 
Borsóvirágocska Énekegyüttes
 nepzenebugyi-487.jpg
 
Vezető: Kaszásné Márkus Magdolna
 
tíz éve alakult a csapat, jelenleg tízen vannak. A csoport összetétele az utóbbi 3 évben szinte teljesen kicserélődött. Legfiatalabb énekesünk óvodás, a legidősebbek 12 évesek. Mivel ennyire fiatalok, sok-sok népi játék mellett először gyermekdalokat tanultak, majd később egyszerűbb népdalokat. Harmadik éve járnak pünkösdölni a faluban. (a Kispántlika együtttestől vették át a hagyományt.) Részt vesznek az iskolában rendezett ünnepségeket, az ünnephez kapcsolódó dalok éneklésével.
 
Népi játék óvodásoknak
 
 
Vezető: Kaszásné Márkus Magdolna
 
Egy éve, heti egy órában vannak foglalkozások középső és nagy csoportos óvódásoknak. Egy-egy foglalkozáson mondókákat, kiszámolókat, csúfolódókat tanulnak. Népi játékokat játszanak, zenére mozognak, tapsolnak az ez iránt érdeklődő gyermekek. Létszámuk állandóan változó, általában 10-15 gyermek vesz részt egy foglalkozáson.
 
Tiszavirág citeracsoport
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vezető: Kaszásné Márkus Magdolna
 
Kezdő citerások 2007-ben alakultak. egy éve ismerkednek a hangszerrel. A csoport 8 főből áll, életkoruk 8-10 év. Iskolai rendezvényeken szerepeltek eddig, illetve 2007-ben Táborfalván az Ifjúsági Népzenei Találkozón. Műsoruk gyermekdalokból áll.
 
 
Pavella Krisztina
 
A Bugyi Népdalkör tagja, aki 7 éves kora óta citerázik, énekel. Népdalénekes szólistaként számos aranyfokozat, Aranypáva díj tulajdonosa. Citera és népdalkörvezetői engedéllyel rendelkezik, jelenleg is csoportvezető Vecsésen, a Labdarózsa népdalkörben. Most végzi Nyíregyházán az Ének-zene- Népzene szakot. Két kazettája illetve CD-je jelent meg Kovács László népzenésszel közösen.
 
Parlagi Renáta
 bugyi_2008_aug_201004-copy.jpg
 
A Kispántlika Énekegyüttes és a Népdalkör tagja Parlagi Renáta. 6 éves kora óta furulyázni, citerázni tanul. A Boróka együttes tagjaként (ami már sajnos megszűnt) jelentős sikereket ért el furulyajátékával, különböző népzenei versenyeken, valamint CD- és rádiófelvételeken, de mint népdalénekes szólista is számos kiemelkedő, szakmai zsűri általi elismerést szerzett. Legszívesebben gyimesi és moldvai népzenét játszik, többször hívják táncházakba is furulyázni. A Bugyi Bessenyei György Művelődési Ház é Könyvtár által szervezett Fűzfánfütyülő népzenei gyerektáborban minden alkalommal részt vett, mint oktató.
Fontosnak tartja, hogy a különböző felnőtt népzenei táborok tanulójaként is állandó fejlesztő képzésekben részesüljön, és gyűjtéseket készítsen az idősebb népzenészektől, így frissítve folyamatosan tudását. (Lajosmizsei Csutorás Nemzetközi Népzenei- és Néptánctábor, Gyimesközéploki Népzenei Tábor).
 
Bugyi község kulturális rendezvényeinek állandó szereplője és közreműködője
(A Magyar Kultúra Napja, Március 15, Anyák Napja, Szent Iván éj, Szent István Ünnep, karácsonyi faluünnepség, kiállítás megnyitók).
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 Archívum

Naptár
<< November >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Statisztika

Online: 1
Összes: 924675
Hónap: 3864
Nap: 101