Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvtári szolgáltatások

article preview

Alapszolgáltatások

A könyvtárhasználót a következő alapszolgáltatások illetik meg térítésmentesen: a könyvtárlátogatás, a könyvtár által kijelölt gyűjteményrészek helyben használata, az állományfeltáró eszközök használata, információ a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól.

 

Beiratkozás, regisztráció

A könyvtárhasználó adatainak nyilvántartásba vétele, illetve a könyvtár használatához szükséges olvasójegy kiadása.

A könyvtárba bárki beiratkozhat személyesen a díjszabásban meghatározottak szerint. Könyvtári olvasójegy váltásához a következő adatok szükségesek: név, édesanyja neve, születési helye és ideje, lakcíme, személyi igazolványának vagy útlevelének száma, elérhetőség. Az olvasójegy adott naptári év végéig érvényes. Az olvasó az általa kölcsönzött dokumentumokért az olvasójegyével felel.

Beiratkozáshoz kötött szolgáltatások: kölcsönzés, előjegyzés, hosszabbítás

A regisztráció ingyenes, nincs kezességhez kötve. Személyi igazolvány vagy útlevél szükséges hozzá.

Regisztrációhoz kötött szolgáltatások: helytörténeti gyűjtemény, kézikönyvtár dokumentumainak helyben használata, olvasóterem-, számítógép- és internethasználat.

 

Előjegyzés

Új könyvre, kölcsönzés alatt lévő dokumentumra előjegyzést veszünk fel, amennyiben a könyvtárunkba beiratkozott olvasó igényét jelzi a könyvtáros kollégánál.

Az előjegyzett művek beérkezéséről személyesen vagy telefonon (+36 29/347-043), illetve e-mailben (bugyikonyvtar@gmail.com) lehet érdeklődni.

 

Helyben használat

Könyvtárunk a helytörténeti gyűjtemény, illetve a kézikönyvtár állományának dokumentumait helyben használatra az olvasóteremben biztosítja beiratkozott és regisztrált olvasói számára.

 

Hosszabbítás

A kölcsönzött dokumentum 5 alkalommal meghosszabbítható, kivéve, ha az adott dokumentumot időközben más olvasó is kérte, illetve előjegyezte.

A hosszabbítás kérhető telefonon (+36 29/347-043) vagy emailben (bugyikonyvtar@gmail.com).

 

Kölcsönzés

Az olvasójegy váltása a könyvtár kölcsönző pultjánál történik, és valamennyi részleg használatára feljogosít. Állományunk szabadpolcos elrendezésű, így olvasóink érdeklődésük szerint, szabadon válogathatnak.

Egyidejűleg kölcsönözhető:

Beiratkozott olvasó: 4 dokumentum

Kölcsönzés időtartama: 3 hét

Részletes leírás a „Könyvtárhasználati szabályzat”-ban.

 

Könyvtári foglalkozások

Könyvtárunkban lehetőség van óvodai, iskolai csoportok számára könyvtárhasználati és könyvtárbemutató foglalkozások igénybevételére.

A programhoz előzetes egyeztetés szükséges telefonon (+36 29/347-043) vagy személyesen a könyvtáros munkatársnál.

 

Könyvtárközi kölcsönzés

A könyvtárközi kölcsönzést minden beiratkozott olvasónk igénybe veheti a könyvtárközi kölcsönzés szabályainak betartásával. A gyűjteményünkből hiányzó dokumentumokat könyvtárközi kölcsönzéssel más könyvtáraktól szerezzük be az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) keretein belül.

Ez a szolgáltatás lehetővé teszi olvasóinknak, hogy olyan könyveket olvashassanak, használhassanak, amelyek könyvtárunkban nem találhatók meg.

A könyvtárközi kölcsönzéssel kért dokumentumok használatának feltételeit a kölcsönadó könyvtár szabja meg; a postaköltség térítése az olvasót terheli.

 

Olvasóterem

Használata beiratkozott és regisztrált olvasók számára térítésmentesen igénybe vehető. Az itt elhelyezésre került kézikönyvtári dokumentumok helyben használhatók.

 

Tájékoztatás

A könyvtár tájékoztató szolgálata a nyitvatartási idő alatt folyamatosan, térítésmentesen igénybe vehető.

Könyvtárosaink felvilágosítást adnak a könyvtárról és annak használatáról, tájékoztatnak a könyvtár állományáról és állományából, segítséget nyújtanak a számítógépes katalógus, adatbázisok, internet használatához.

 
 Archívum

Naptár
<< November >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Statisztika

Online: 4
Összes: 924678
Hónap: 3867
Nap: 103